A Japó tenen còmic… fins i tot al cafè?

Japó és un món a part pel que fa al còmic, a qui per aquelles llars es refereixen com manga (de la mateixa manera que a França en diuen BD oa Itàlia fumetti). És el país del món on la lectura de còmic està més estesa entre la població en general, el que dóna peu a que alguns dels personatges més populars del manga s’usin sovint al Japó com a reclam per vendre tot tipus de productes quotidians.

Un dels últims exemples són les llaunes de Nescafé de Nestlé decorades amb motius de Golgo 13 que es posen a la venda a Japó el 15 de maig. Com jo encara no arribo a llegir japonès directament, segons puc llegir en Japan Probe (via Glob!) I Sugee, es tracta d’una “edició especial” de la divisió japonesa de Nescafé que té deu dissenys diferents, dels quals podeu veure quatre d’ells sobre aquestes línies.

Golgo 13 és un manga per a lectors adults (seinen màniga) creat per Takao Saito i que està protagonitzat per Duke Togo, un inexpressiu i infalible assassí a sou conegut com “Golgo 13”, un franctirador de precisió sorprenent que executa de manera implacable la missió que se li encomani. La sèrie es ve publicant al Japó des de 1969, havent superat els 140 (sí, cent quaranta) toms recopilatoris, sent una de les més longeves de la història del còmic japonès i tota una institució al seu país. Com passa amb molts còmics d’èxit al Japó, Golgo 13 ha estat adaptat a altres mitjans, sent fins fa poc els més destacables la pel · lícula d’imatge real de 1977 protagonitzada per l’actor “de culte” Sonny Chiba (Hattori Hanzo a Kill Bill de Tarantino) i que aquest mes de març ha estat editada a Espanya en DVD i dos llargmetratges d’animació el 1983 (que es va editar a Espanya en VHS) i 1998. A Espanya Edicions Glénat va publicar el 2007 Golgo 13 (L’elecció dels lectors: Els millors 13 episodis de Golgo 13), un gruixuda antologia (dos volums amb més de 1300 pàgines) amb una selecció de tretze històries del personatge.

Però aquest passat mes d’abril s’ha estrenat a TV Tòquio una sèrie d’anime de Golgo 13, el que ha tornat a posar al personatge d’actualitat al país nipó. De fet, a més de llaunes de Nescafé, també se l’ha pogut veure al Japó protagonitzant ¡un anunci de xiclets per televisió!. Es tracta de la marca Black Black, que aprofitant el seu contingut en cafeïna, es publicita com un mitjà de mantenir-se despert.

Aquí teniu altres maneres de prendre cafè, però continueu prenent el cafè de les màquines automàtiques, eh!