Beneficis del cafè

Segons els estudis mes recents, no hi ha motius per deixar-ho, doncs te molts beneficis per la salut.
El cafè és la beguda aromàtica que més es consumeix en el món, i els seus efectes benignes o nocius per l’organisme han estat contrevèrsia desde l’antiguitat.

Normal o descafeïnat?
La cafeína es una substància que influeix sobre el sistema nerviós, augmentant la capacitat mental i la percepció. Pot causar insomni i palpitacions si es consumeix de forma exagerada, però no es adictiu per l’organisme, doncs no te el mateix efecte que les drogues.
El cafè descafeïnat es sotmès a un procés extra per ser despullat d’una gran quantitat de cafeína. No se li pot extreure per complert, però si entre un 85 y 95%. En aquest cas ja no tindrà tants beneficis per a la salut com el cafè normal.

Els seus beneficis
T’omple d’energía. Segons els investigadors la cafeína estimula el sistema nerviós, facilita la coordinació, millora el teu estat d’ànim i la motivació. També incrementa l’ energía, la resistència i la rapidesa, i disminueix el cansanci.
Ajuda a estar alerta i concentrar-se. Estudis recents han demostrat que augmenta la capacitat d’estar en un estat màxim d’alerta i concentració. Al augmentar l’activitat mental possiblement t’elimini el són.
Redueix el mal de cap. Prendre una tassa de cafè pot reduir o eliminar el mal de cap, ja que això és degut a la tensió dels vasos sanguinis del cervell i el cafè pot dilatar-los, reduïnt la intensitat del dolor. També afavoreix l’efecte analgèsic de l’aspirina.
Evita coàguls de sang. S’estan estudiant fórmules de cafeïna en el desenvolupament de fàrmacs per evitar els coàguls de sang que causen atacs de cor i atac de feridura de cervell. Diversos estudis han demostrat que cafè no augmenta la pressió arterial alta, afecta la freqüència cardíaca, ni provoca atacs cardíacs.
Redueix el risc de desenvolupar Parkinson. Un estudi recent ha assenyalat a la cafeïna com una substància de protecció que pot reduir el risc de la malaltia de Parkinson: si no prens cafè tens de 2 a 3 vegades més probabilitats de desenvolupar la malaltia que aquells que en prenen.

Millora l’asma i al lèrgies. La cafeïna dilata els bronquis, ajudant en la crisis d’asma i altres les al lèrgies. En l’actualitat la cafeïna és una de les substàncies principals de molts medicaments per problemes respiratoris.
Fa de prevenció en la formació de pedres. Diversos estudis han trobat que prendre una tassa diària de cafè ajuda a evitar la formació de càlculs renals i biliars. El cafè té un efecte diürètic i per mitjà de l’augment de l’eliminació d’orina es rebutjen minerals que podriem acumular.
No augmenta el risc d’osteoporosi. Investigacions recents han determinat que consumir cafè no augmenta el risc d’osteoporosi. Si consumeixes la quantitat necessària de calci en la teva dieta, la cafeïna no alterarà el calci en els teus ossos.
No provoca úlcera. Les úlceres són causades pel bacteri helicobacter pylori, però no pel consum de cafè. L’excés de cafè (més de quatre tasses al dia) augmenta la producció de sucs gàstrics i pot agreujar qualsevol lesió d’estómac. Per tant, com altres aliments irritants que no es recomana si vostè pateix de problemes gastrointestinals.
Redueix el risc de desenvolupar càncer. Hi ha estudis científics que informen que el cafè no està relacionat amb el risc de càncer. Al contrari, consumir més de dues tasses al dia de cafè evita alguns tipus de càncer com el còlon o la bufeta, ja que el cafè conté antioxidants i 300 substàncies benèfiques i antioxidants. Fins i tot el cafè podria ser la base per a nous fàrmacs per combatre el càncer.
No afecta l’embaràs. Actualment s’ha demostrat que el consum diari de 2 tasses de cafè no afecta la reproducció o genera cap conseqüència negativa en una dona embarassada.
No afecta els seus consum en la infància. La cafeïna no produeix efectes negatius  per un nen. Hi ha estudis que mostren que la cafeïna no és tòxica en els nens normals. Només en nens hiperactius ha de ser restringit, doncs és un estimulant.
Prevé les càries. Ajuda a prevenir la càries, perquè evita el creixement de bacteris a la boca, si es pren sense sucre o llet.
Disminueix la depressió. La depressió és una malaltia i com a tal ha de ser tractada sota supervisió mèdica d’un especialista. Tanmateix, estudis publicats per centres de recerca, demostren que el consum moderat de cafè (quatre tasses al dia) ajuda a portar-la, doncs és un estimulant natural que proporciona energia.
Redueix el risc de desenvolupar diabetis. Segons investigacions recents, beure tres o quatre tasses de cafè al dia pot reduir fins a 30% el risc de desenvolupar diabetis, ja que els seus components disminuieixen la concentració de sucre en sang.

Recomanacions
El consum de cafeïna excessiu pot provocar un augment en ritme cardíac, palpitations, pressió arterial, irritabilitat, insomni, ansietat, inquietud, tremolors, l’acidesa de l’estómac, diüresi, nàusea o vòmits.
Vostè ha de saber, en base a la seva pròpia experiència i la reacció del seu cos, el seu límit a la quantitat de cafè que vostè consumeix.
Una sana alimentació no cal que inclogui la cafeïna, però amb moderació no produeix cap risc per a la seva salut. Si tens bona salut, pots beure una quantitat moderada de tres o quatre tasses (235 ml) diàriament de cafè. Però no prendre això després de les 6 de la tarda si vols dormir a la nit.

Servei d’informació de Vending Pons. Estudi de cònsum en màquines de vending.