Història del vending

El vending és molt més antic del que ens imaginem doncs la primera màquina expenedora de vending de la qual es té constància va ser dissenyada a l’antic Egipte i dispensava aigua beneïda en els tempos de Tebes i l’Alt Egipte. Va ser dissenyada per Herón d’Alexandria, que va ser un dels científics i inventors més importants de l’antiguitat.

Després haurien de passar molts segles perquè aquest invent tingués el seu desenvolupament i explosió en el mercat ja que fins a la dècada dels vuitanta del segle XIX i coincidint amb Revolució Industrial van començar a sorgir les primeres màquines de venda automàtica modernes.

Al 1880 es crea a Londres una màquina expenedora de targetes postals i el 1888, una empresa de xiclets, Thomas Adams Gum va instal·lar als carrers de Nova York màquines de venda automàtica (vending) de goma de mastegar. La marca a més va ser la primera que va tenir molt en compte la ubicació de les màquines per desenvolupar millor les vendes.

Aquest va ser el inici d’una explosió de tot tipus de màquines de venda automàtica o com es coneix habitualment, màquines de vending. Per exemple, l’empresa Pulver crea les promocions, donant figures animades juntament amb la seva goma de mastegar en les màquines expenedores de vending.

Important també és destacar que un restaurant de Philadelphia, el 1902, va obrir un establiment funcionant exclusivament a través de màquines de venda automàtica. Va ser un gran èxit i va estar obert fins a 1962.

Destaquem també dues dates dels anys vint: 1920 i 1926. El 1920 es va crear i posar en funcionament primera màquina de vending expenedora de begudes, que servia en gots d’un sol ús les begudes gasoses i el 1926 es comencen a vendre cigarrets en màquines.

Però com a empresa de vending i tenint en compte la dificultat de l’elaboració del producte sens dubte l’any més destacable en la història del vending va ser 1946 ja que és quan sorgeix la primera màquina de cafè automàtica, que es va estendre ràpidament per tot el món i va ser des l’inici i fins a l’actualitat la màquina més destacada i que més vendes ofereix. Aquí volem també destacar l’inici del vending per a Nestlé Professional doncs la marca va començar a fabricar productes exclusius també per aquestes dates, especialitzant i adaptant els seus productes per satisfer el mercat de les màquines expenedores de cafè i creant el seu segell de qualitat que fins a l’actualitat li ha diferenciat de la competència. Poc després van arribar les màquines expenedores de sandvitxos (1950).

En l’actualitat un pot comprar gairebé qualsevol cosa en una màquina de vending: llibres, roba interior, medicaments, tot tipus de menjar, objectes de luxe … el mercat és molt variat. A més, la tecnologia ha permès que els productes que es venen a les màquines expenedores tinguin unes condicions perfectes de qualitat, conservació i higiene.

El sector del vending no només s’ha adaptat a la demanda del consumidor, també ha aprofitat la tecnologia per innovar en noves formes de pagament, promocions i altres. A passat del pagament amb monedes a possibilitat de pagament amb bitllet, targeta d’empresa, targeta bancària i fins i tot pagament a través del telèfon mòbil.

La tecnologia seguirà avançant i la compra automàtica amb ella doncs és un sistema que està cada vegada més a la moda dels nous temps per la seva immediatesa i rapidesa, així que el millor segur que està per arribar.