Reciclar i reutilitzar el cafè

Pensant com sempre en el cafè i en com aprofitar-nos de totes les seves avantatges, avui publiquem una entrada sobre com reciclar-lo i treure’n profit de totes les seves propietats.

.

 1. Desodorant de nevera. Perquè la nevera no agafi olor, agafem marro de cafè i el posem en un got. El fiquem a la nevera i així absorbirà les males olors i desprendrà un lleuger aroma a cafè.
 2. Reduir la cel · lulitis. Les cremes per a la cel.lulitis són cares, i de vegades tenen ingredients poc saludables però gairebé sempre tenen un ingredient en comú: la cafeïna, ja que suposadament millora el metabolisme dels greixos, reduint l’aparició d’aquestes bosses de greix sota la pell. Per fer el seu propi tractament anti cel · lulitis amb cafè a casa, només cal fer una barreja de les restes del cafè usat amb oli de coco i fregar sobre la pell amb moviments circulars durant uns minuts i després esbandir, simple, natural i ecònomic.
 3. Treure males olors de les mans. All, salmó, coriandre – hi ha coses que fan olor deliciós quan es cuina, però no són tan agradables hores més tard, quan romanen a les mans. Per desfer-se’n només cal agafar un grapat de cafè usat en les mans i fregar per tota la mà, després esbandir amb aigua tèbia i llest.
 4. Fer compost. Hi ha una raó perquè molts jardiners siguin addictes al cafè, i és que les deixalles del cafè són genials per al compost. També es pot usar directe sobre la terra en aquelles plantes que requereixin terra àcida com les hortènsies són rics en fòsfor, potassi, magnesi i coure, i alliberen nitrogen al sòl a mesura que es degraden. El que no sap tothom és que és especialment beneficiós per pastanagues i raves. Barreja llavors de pastanaga o rave amb deixalles de cafè i després sembrem.
 5. Aconsegueix un cabell brillant. Qui no vol brillant, i amb aspecte saludable? El cafè és sovint recomanat com un tractament senzill i natural per aconseguir un cabell extra-brillant. Fer una o dues tasses de cafè fort i posar-lo a refredar. Usar després de rentar el cabell com de costum, posar-lo al esbandida final deixant-lo en el cabell per 20 minuts. Eliminar amb aigua i posar condicionador si es desitja. Aquest tractament es fa un cop a la setmana per obtenir millors resultats.
 6. Tint natural. Els pigments naturals al cafè té un gran poder i es poden usar per tenyir roba, paper i fins i tot el cabell. Només cal remullar un temps la tela o el paper en una mica de cafè podem reescalfar cafè vell o usar els pòsits per fer un nou cafè amb aquesta finalitat, per als cabells el mateix procediment que en el cas anterior per la brillantor.
 7. Inhibidor de pols per xemeneies. Les xemeneies són molt acollidores però una mica desagradable a l’hora de la neteja perquè les cendres s’escampen molt fàcilment. Una mica d’això pots evitar, abans de netejar la xemeneia posa una bona quantitat de deixalles de cafè humit sobre les cendres. Ara pots netejar sense que cendres i sutge s’escampin sense control.
 8. Exfoliar la pell. Les mateixes propietats que permeten al cafè reduir la cel · lulitis poden allisar i estirar la pell, la textura del cafè mòlt actua per remoure les cèl · lules mortes de la pell. Fes el teu propi exfoliant a base de cafè barrejant una cullerada de cafè mòlt (pot ser cafè usat i sec, però es recomanaria cafè nou en aquest  cas).
 9. Repel · lir formigues. Simplement s’empolvora el cafè usat ja sec per les zones on transita les formigues, això ja és suficient perquè aquestes s’al · leguin del lloc.
 10.  Mantenir els gats fora del seu jardí. Pots escampar una barreja de cafè i closques de taronja i de llimona per les parts del jardí que vols que el teu gat no visiti. Als gats no els agraden aquestes olors i les plantes agrairan llevat destrossades per la teva mascota.
 11. Netejador multiús. El cafè és lleugerament abrasiu i àcid, el que el fa ideal per al rentat de superfícies com fogons, cuines i neveres. Fes-los servir sols o barreja les restes de cafè amb una mica de sabó per rentar plats hi ha fregar.
 12. Ambientador. Ja vam veure que absorbeix olors a la nevera ja que aquesta propietat es pot usar per a ambientadors, en un mitjó que ja no usem o mitja de dona posem cafè usat sec i llest un ambientador per el cotxe o la sala.
 13. Cultivar bolets i fongs. Les deixalles del cafè són un excel · lent substrat per al cultiu de bolets i fongs.
 14. Repel · lir a les puces. Fregar els pòsits de cafè humit a través de la pell de la seva mascota després del bany per repel · lir puces sense tractaments qüestionables i químics tòxics. També evita el clàssic olor dels gossos al mullar-se.
 15. Farciment per decorar en gerros. Grans de cafè ranci o brut segueixen sent molt bonics. Utilitzar com farcits en gerros, tasses o gerres barrejar amb altres materials, d’aquesta manera podem fer un element decoratiu i un ambientador al mateix temps.
 16. Vermicompostatge. En realitat no està clar el per què, però si vols una pròspera comunitat de cucs per devorar a tots els residus de la cuina, de tant s’han de col.locar al llit on estiguin els cucs els encanta.
 17. Cuinar. Les restes del cafè es poden afegir a coques o postres de xocolata per donar-los un toc de sabor diferent.
 18. Cura dels mobles. Com abrillantador de fusta envernissada només cal fer un cafè amb els pòsits i passar-lo amb un drap quan aquest és fred treu brillantor i recull la pols com hem vist abans quan la xemeneia, també es pot fer una pasta per omplir petits esgarrapades de la fusta.
 19. Absorbir les olors dels desaigües  Per evitar aquest desagradable olor que de vegades emana dels desguassos hi ha una solució molt senzilla. Escalfa aigua (la quantitat és l’equivalent a unes 5 tasses de cafè) i porta-la a punt d’ebullició. Aboca 1/2 tassa de deixalles de cafè i a continuació l’aigua. Els efectes duraran una setmana aproximadament.
 20. Bronzejador casolà. Quan es va apropant el bon temps i vols estar bronzejada, pots utilitzar els pòsits del cafè per refregar pel cos suaument quan et dutxes. Se’t quedarà una pell daurada. Amb els pòsits del te negre s’aconsegueix el mateix efecte.

Esperem que us sigui profitós, doncs així ho és realment.